Find dit livs kærlighed på be2!
Tilmeld dig GRATIS nu

August 2012

Kærlighed eller ægteskab - hvad kommer først?

Forleden viste DR et TV-program om Mosuo-folket i Himalaya, som praktiserer et alternativ til vores vestlige, traditionelle ægteskab og kønsrollemønster: nemlig ’vandrende ægteskab’, hvor Mosuo-manden besøger sin hustru om natten, men ellers bliver boende hos sin mor – ligesom konen også gør det. Dette betyder naturligvis også, at Mosuo-børnene ikke ser deres far, før de er ret gamle. Med Mosuo-øjne byder denne type ægteskab og kønsrolle-struktur dog på mange fordele:
  • Kærlighed i et vandrende ægteskab, fordel 1:
Kun af lyst. Man gifter sig aldrig af pligt, men udelukkende af lyst og kærlighed. Der følger nemlig ingen økonomiske eller praktiske forpligtelser med ægteskabet, da både mand og kone bliver boende hos deres mødre.
  • Kærlighed i et vandrende ægteskab, fordel 2:
Usplittede familier. Børnene i et sådant matriarkalsk samfund vokser op med en stabilitet, der er sjælden i vores moderne samfund, plaget af skilsmisser og single familier. Bliver en Mosuo-mor og –far skilt, medfører det ingen dagligdags ændringer for børnene.
  • Kærlighed i et vandrende ægteskab, fordel 3:
Fælles værdier. Blod er som sagt tykkere end vand, og en husholdning med udelukkende blodsbeslægtede familiemedlemmer vil muligvis rumme større loyalitet og harmoni end, når en udefrakommende mand og kvinde skal få deres forskellige værdier og baggrunde til at gå op i en højere enhed.
  • Kærlighed i et vandrende ægteskab, fordel 4: